HULPORGANISATIE GOOI- EN EEMMEER
H.O.G.E.

reddingsdienst voor het Gooi- Eem- en IJmeer

Overzicht van een gedeelte van de inzet.   Direct HOGE nummer:    035 - 52 65 65 6

Klik hier voor akties in 2003   2004
Site operationeel sinds: 29 mei 2003.
Terug   jan   februari   maart   april   mei   juni   juli   augustus   september   oktober   november   december  

No: Datum: Actie: Foto:
Copyright op de foto's. Neem contakt op met de beheerder.
  1 jan/  4 febr vanaf 2 januari tot 4 februari hebben we in samenwerking met de Reddingshonden Werkgroep Zeeland gezocht op het Gooi- en Eeemeer naar een vrouw van 37 jaar die sinds 18 december vermistwas: Maria Sonia Magdalena Llorente, een depressieve vrouw van 37 jaar, waarvan ook wij vermoeden dat ze in het Gooimeer verdronken was. Zodra het even kon, vaak 3 keer in de week voeren we met de Seeker de dijken af van het "nieuwe land" tussen de Hollandse Brug en Bunschoten Spakenburg. Op 4 februari werd ze uiteindelijk door een politiehelicopter gevonden.

lees meer over zoekaktie

lees meer over het vinden


  14 febr maandag even voor half acht kwamen bij de kustwacht verschillende meldingen binnen over een rode vuurpijl. Vanuit Edam werd een duidelijke richting gerapporteerd: Zuid. Ook vanaf Monnickendam werd  gepijld: "richting 't water" .

Om  19.43 voeren De Frans Verkade en de Hendrik Jacob uit om de Gouwzee en Kuil van Marken af te zoeken. Toen ook door de KNRM'rs het voornemen werd geuit het IJ af te zoeken omdat dat ook zuid van Edam ligt en gezien het goede zicht op dat moment de afstand tot de vuurpijl en de spotter wel 20 mijl kan bedragen werd door HOGE aangeboden voor dat gebied de reddingsboot Seeker in te zetten. Door de KNRM werd gevraagd een zoekslag van de Hollandse Brug tussen Muiderberg en Almere via het zuiden van het eiland Pampus naar ingang van het IJ te maken. De seeker voer om 20.45 uur uit en was om 20.52 in het zoekgebied aangekomen. De nachtkijker was in het begin goed te gebruiken, maar gaandeweg werd het weer slechter en sneeuwbuien, hagel en een sterke wind bemoeilijkten het zoeken. Toch viel op dat de nachtkijker gebruikt kon blijven worden terwijl je met een zoeklicht alleen de sneeuw verlicht en niets meer ziet. Om 22.15 was het IJ en de omgeving van IJburg afgezocht, niets verontrustend gevonden en meldde de Seeker zich in overleg met de "Frans" weer uit het zoekgebied. We hebben weer wat ervaring opgedaan. Bij het aanroepen van de reddingsboten van de KNRM is het handig als je het kanaal erbij vermeldt waar je op staat. Meerdere marifoonkanalen worden namelijk tegelijk afgeluisterd en niet duidelijk wordt daarbij of je op 67, 16 of 00 roept.

Bij het uitmelden (22.30) gaf de kustwacht aan druk te zijn met een hulpverlening aan een coaster voor Scheveningen, dus wij hebben telefonisch contact gezocht.

 om 22.35 lag de Seeker weer uitrukgereed.
 
 
  26 febr Om 23.23 uur kreeg HOGE een telefonische melding van een aanwonende dat een motorbootje stuurloos ronddreef in de Aanloophaven van Huizen.  Om 23.32 voer de Seeker uit en meldde zich bij de kustwacht op 16 en begonnen wij met de Seeker de Aanloophaven af te zoeken. Door agenten van Gooi- en Vechtreek werden we opgevangen: ze vertelden het bootje naar de kant te hebben getrokken. Of wij het bootje naar een ligplaats in deze haven wilden slepen en daar afmeren. Zo gezegd zo gedaan. Nog niet zo lang zijn we allen in het bezit van "bivakmutsen". Zo konden we de vraag van de agenten "het is zeker koud op het water nu" negatief beantwoorden. Het is verbazend hoeveel warmte het lichaam nog verlaat door het "onbeschermde"hoofd .

Om 24.30 lag de Seeker weer uitrukgereed op de ligplaats

  za 19 maart Om 22.25 uur werd HOGE gebeld met een melding dat een motorboot in problemen was geraakt 70 m voor de ingang van de Jachthaven Naarden. Even nadat de Seeker en de Reddingsbrigade Blaricum afvoeren meldde de "Ronduit" van de Reddingsbrigade Naarden dat ze vergeefs op zoek waren naar de motorboot in problemen in de opgegeven positie. Na overleg werd besloten verder te speuren aan de andere kant van de Hollandse Brug op het IJ, waar de Blaricum 1 inderdaad de Jocama, een motorboot van 16 m lengte op de ondiepte aantrof. De twee opvarende maakten het goed. De oude eigenaar was wat ongerust en had daarom onbedoeld een wat heftigere melding gedaan dan de bedoeling was, met niet helemaal de juiste positie. De Reddingsbrigades sleepten het schip de Marina Muiderzand binnen daarbij geassisteerd door HOGE. Later op de pasantenligplaats kon de inmiddels ook gearriveerde "Jachtservice Huizen"het euvel verhelpen: water in de dieseltank.

 
ma 28 maart Op 2e paasdag hoorde de net voor een routinevaart afvarende Seeker om 14.44 een PAN PAN bericht van de "libelle", een zeiljacht van 11 meter met twee personen aan boord dat, volgens eigen opgave vast zou liggen  voor de ingang van de haven van Muiden. De Cobra van Jachtservice Huizen meldde zich op 16 en hoewel deze op daar bijna nooit te verstaan is vanwege de bijgeluiden in de microfoon begreep Den Helder Resue dat deze onderweg was vanaf de Hollandse Brug. 

Ook de Seeker reageerde om 14.46 uur op de oproep en spoedde zich naar de opgegeven positie: om 14 51meldde ze zich onder de Hollandse Brug door  en om 14.57  uur werd aanloop Muiden bereikt, maar de Seeker trof er niets aan. Het RCC (Den Helder Rescue) kreeg ondertussen telefonisch door dat ook deze watersporter zich in de positie had vergist. Nieuwe positie: 52.20.96 NB en 05.07.13 OL, even ten Noorden van de IJM 11. Om  15.03 uur bereikte de Seeker daar de "LIBELLE" welke behoorlijk omhoog zat op de ondiepte. Daarom werd de hulp ingeroepen van de "Cobra". Deze trok het jacht aan de fokkeval schuin waardoor de Seeker haar naar de vaargeul kon trekken.

Ook hier weer verklaarden de geredden reeds "lid van ons te zijn". HOGE kent alleen de éénmalige donateurs die door ons gered zijn. Dus het "eindelijk eens waar voor mijn geld gevoel" verdween toen wij hen vertelden dat de KNRM weliswaar veel donateurs kent in onze regio, maar er niet redt.  Slim van de Reddingsbrigade Naarden om in dat kader het bekende KNRM bootje in de kantine van de Jachthaven Naarderbos te vervangen door een oranje exemplaar, waarvan de opbrengst wel ten goede komt aan hen die daar ook redden.

wo 13 april Hoge ondersteunt zoekaktie na vuurpijl op het Wolderwijd 


Even voor middernacht is in overleg met de kustwacht een team van HOGE gewapend met een nachtkijker naar de Zeewolderdijk gereden om daar haar diensten aan de OVD Harderwijk aan te bieden. De Heek (vervanging van de Orca) van de KNRM en de brandweerboot zochten op dat moment het water van het Wolderwijd af naar aanleiding van de melding van een automobilist dat deze een vuurpijl had gesignaleerd vanaf strand Horst richting het Noordelijker gelegen Wolderwijd.

Bij de brandweer ondersteuningsauto aangekomen heeft de brandweer de aangereikte kijker ingezet om het Wolderwijd zorgvuldig af te speuren. Verbaasde opmerking van iemand de brandweer: "zo kan ik het eigenlijk ook wel alleen"  Smiley. Nadat ook de OVD een blik over het Wolderwijd door de kijker had geworpen, zag dat het meer leeg was en in de wetenschap dat al het water achter de eilanden reeds was afgezocht door de reddingsboten kon de OVD daarop de zoekaktie afblazen.

Ook de brandweer heeft een nachtkijker op z'n verlanglijstje staan, maar ivm de door de in de toekomst in te voeren veiligheidsregio's afgekondigde investeringsstop komt daar niets van. De alarmnummers van HOGE zijn inmiddels na het korps van Zeewolde nu ook bij de brandweer Harderwijk bekend, zodat HOGE in voorkomende gevallen rechtstreeks door hen kan worden ingezet.
di 3 mei 's middags om 15.38 komt de melding dat een schip genaamd Fly Catcher op drift is bij de boei E-A2  even west van Lelystad op het Markermeer doordat het met motorstoring te kampen heeft. In de recordtijd van 6 minuten: 15.44 meldt de Seeker zich via kanaal 16 op weg. om 16.15 meldt de Seeker zich ter plaatse, maar dan blijkt dat de Frans Verkade reeds met de Fly Catcher op weg is naar Monnickendam. Maar de uitruk blijkt niet voor niets omdat de Seeker bij de E-A3 boei via 16 aangeroepen wordt door de tweemaster   "Nautulus" afkomstig uit Huizen, welke ook met motorstoring te kampen heeft en de Hollandse Brug niet bezeild heeft vanwege de Zuiden Wind. Er wordt vastgemaakt en koers gezet naar Huizen, waar men om 19.30 arriveert. De snelheid met sleep bedraagt 7 knoop maximaal, het schip heeft een waterverplaatsing van 8 ton.

de Nautulus arriveert achter de Seeker in de Haven van Huizen (foto Johan de Knegt)

di 3 mei Hoe lang hou je het uit in het koude water?

maar terwijl even nagepraat wordt aan boord van de Nautulus komt om 20. 10 uur  via de marifoon van de langszij liggende Seeker een melding van het zeiljacht Olimar dat ze een omgeslagen Spanker, een houten open zeilboot heeft aangetroffen bij de P10 boei op het IJmeer, ten noorden van het eiland Pampus. Een drenkeling heeft ze reeds aan boord genomen, terwijl de ander, -haar echtgenoot- op de romp van het bootje geklommen is om het zo in  evenwicht te houden.  Om 20.26 meldt de Seeker zich ter plaatse, RB Naarden is dan ook al gealarmeerd. Een van de bemanningsleden van de Seeker gaat meteen aan boord van de Olimar om zich te ontfermen over de aan boord genomen drenkelinge. De Olimar heeft inmiddels vast gemaakt aan de Spanker en sleept het bootje dat net boven de waterlijn blijft dankzij een paar onder het vooronder geduwde stootwillen onder begeleiding van de Seeker en  even later ook de Ronduit van de RB Naarden voorzichtig naar Durgerdam. De man weigert van het bootje af te komen uit vrees dat het dan zal omslaan en verloren zal gaan. Hij voelt zich goed en houdt het wel vol zegt hij. Onderwijl voorzien wij hem van warme dranken uit de Olimar.  Even later voegt zich de Johanna Smit van de reddingsbrigade Naarden zich ook bij het gezelschap. Om 20.53 arriveren wij gezamelijk in de haven van Durgerdam, de man zit dan al ruim 40 minuten in het water! Geholpen door omstander/watersporters wordt de onfortuinlijke zeiler daar van z'n bootje gehesen. Met de pompen van de Johanna Smidt en de Seeker lukte het de Spanker leeg te pompen, hoewel bij dit type zeilboot een behoorlijke hoeveelheid water door de zwaardkast weer naar binnenstroomt.

Het is niet mogelijk voor een reddingsdienst om iemand te dwingen z'n bootje te verlaten: dat is iemands eigen keus en recht.

 

De Spanker had zoals op de laatste foto te zien is ook nog een gebroken voorstag...

 

do 5 MEI IN HET ZICHT VAN DE HAVEN

In de namiddag (16.04 uur) bij terugkomst van een vrij rustige bewakingsdag trof de Seeker een vastgelopen zeilboot aan bij de ingang van de Aanloophaven. Zonder verdere  problemen trok de Seeker de zeilboot naar de vaargeul.

 

wo 7 mei LEK GESLAGEN

0m 13.30 kwam bij HOGE een telefonische melding dat een motorboot met één persoon aan boord door een defect aan de stuurinrichtng op de stenen van het eiland Huizer Hoef was lek gevaren. Door een gat in de boeg stroomde het water binnen. Ons advies om de boot op de ondiepte te zetten in het eiland werd opgevolgd. Enkele minuten na de melding waren de Cobra van Jachtservice Huizen en de Seeker van HOGE ter plaatse. Terwijl de schipper van de Cobra -Menno Ledel- het gat in de romp dichtte met een stuk van de flonder en één van z'n sokken bracht de Seeker de pomp in stelling.

Met de Seeker pompend  langszij en de cobra slepend ervoor voeren we naar de haven van Huizen waar de kraan al klaar stond op het lekke scheepje in de singels te hangen. De eigenaar had het bootje in goed vertrouwen, als zijnde in goede staat gekocht, maar de romp bleek op diverse plaatsen bijna doorgeroest.

Ook de reddingsbrigade Blaricum kwam nog even kijken of ze konden assisteren, maar dit bleek niet nodig.  De RB Blaricum wil graag op de hoogte zijn van alles wat er op het Gooi- en Eemmeer gebeurt en luistert dus mee met op kanaal 16 van de marifoon om te horen wat wij de melden hebben. Zo zijn wij altijd verzekerd van assistentie indien nodig.

za 14 mei Alles komt ook altijd tegelijk!

Om 16.15 uur kreeg de Seeker een aanvraag tot assistentie van de Cobra voor een telefonische melding omtrend een aan lager wal geraakte zeilboot met de fokkeschoot in de schroef. Bij het vastlopen beval de schipper (de man) aan zijn bemanning (de vrouw) de fok de reven. Daarbij kwamen de fokkeschoten slap in het water en bij pogingen de boot achteruit los te varen kwamen ze in de schroef. Dus belde de schipper om hulp. De Cobra en de Seeker waren nagenoeg tegelijk ter plaatse en namen het zeilschip op sleep. Nog even werd geprobeerd onze duiker voor de klus te strikken, maar deze was aan het werk en omdat het er geen levensbedreigende situatie betrof besloten we naar de kraan van Jachthaven het Naarderbos op te stomen.  Een klus die met twee boten geklaard moest worden, want het roer stond naar een kant strak getrokken want de schoten zaten strak om het roerblad heen.

 

Daar bleek toen de zeilboot een kwartiertje later (16.33 uur) in de kraan hing dat het maar goed was dat de duiker niet geprobeerd had het touw los te snijden, want de schroefas was gebroken en had daarbij uit de koker kunnen vallen en het daardoor onstane gat had de boot kunnen doen zinken!

 

do 19 mei Hé, die kenden we nog...

Een dag de tijd voor een hulpverlening. Want nadat de Jacoma al eerder vastgevaren met motorpech bij het Muiderzand lag (zie za 19 maart). Jachtservice Huizen had toen de motor weer draaiend gekregen en z'n telefoonnummer achter gelaten voor het geval dat. Nu belden ze met het verhaal dat nu de keerkoppeling in gruzelementen en lag en ze het schip in de Haarlemmer Ringvaart bij Lisse, afgemeerd hadden.

In Haarlem was wel een werf die de zaak weer kon fixen, dus of we de sleep even wilden verzorgen.

Dat was wel een goede oefening, door Haarlem met al z'n smalle bruggetjes een schip van 16 meter!

Op de heenweg kwam De Seeker even voorbij lissebroek een omgeslagen kano tegen, de  kanovaarder was te water geraakt.  Snel werd de drenkeling en de mooie, zelfgemaakte kano aan boord genomen en  naar de wal gebracht. We hebben de ouders van de jongen gebeld die droge kleren kwamen brengen. Op de terugweg met de Jacoma op sleep kwamen we hem weer tegen:

 

vr 27 mei Speedboot met lekkage aan de heckdrive.

 

Om half zes 's middags belde een passant ons met de melding dat een speedboot de haven in gevaren kwam die zinkend zou zijn, de twee opvarende waren verwoed aan het hozen. Snel werd alarm gemaakt en enkele minuten later was het bemanningslid Matthijs, die op loopafstand van de Aanloophaven woont ter plaatse. Snel werd door hem een trailer "gevorderd" en de speedboot werd daarop gehesen. De trailer was veel te licht -of de boot te zwaar- maar zinken kon hij niet meer, dat scheelde. Toen de overige bemanning arriveerde kon de Seeker met pomp langszij gelegd worden en legden we de speedboot weer in het water, want de eigenaar van de gecharterde trailer wilde graag naar z'n familie etentje: je weet hoe familie is als je te laat komt!  Onze pomp hield de lekkage makkelijk bij.

Gvraagd naar waar al de knoppen op het dashbord voor dienden, verschoot de schipper bij de uitleg van de bilgewater pomp van kleur. In de paniek had hij zich niet gerealiseerd een pomp aan boord te hebben en waren ze gaan hozen!

De vrouw van de eigenaar moest redding brengen door de trailer uit Spakenburg naar Huizen te rijden. Eerste vraag bij aankomst:

"je hebt toch wel aan de pomp gedacht toch?"

eeeh...

 

 

wo 8 juni

Zeilboot??

Een melding van een zeilschip met motorproblemen op het IJ nabij Muiden (18.42 uur) hoeft nog niet te betekenen dat het schip zonder voortstuwing ligt, het kan immers altijd nog zeilen als er nog een beetje wind is.

Anders wordt dat als je geen mast hebt, zoals de DALFIN.

De Seeker voer al snel na de melding uit en passeerde de Hollandsebrug toen de kustwacht de Seeker opriep dat ze ook de Johanna Smit van de Reddingsbrigade Naarden had gewaarschuwd. Wij beloofden bij de Dalfin te zullen wachten met slepen tot de Johanna Smit ook geäriveerd was.

Toen deze ter plaatse was kon ook deze "zeil" boot de  haven van Muiden ingesleept worden. 

 

 Terug