HULPORGANISATIE GOOI- EN EEMMEER
H.O.G.E.

reddingsdienst voor het Gooi- Eem- en IJmeer

Overzicht van een gedeelte van de inzet.   Direct HOGE nummer:    035 - 52 65 65 6

Klik hier voor akties in 2004 2005
Site operationeel sinds: 29 mei 2003.
Terug   mei   juni   juli   augustus   september   oktober   november   december  

No: Datum: Actie: Foto:
Copyright op de foto's. Neem contakt op met de beheerder.
29 mei Bayliner
melding van de kustwacht van een Bayliner met motor pech op het IJmeer, nabij het eiland Drost
29 mei Vastloper
eigen waarneming van een voor de wind vastgelopen zeilboot, de "Sealux" bij Muiderberg. Hier blijkt weer het nut van de trekkracht van onze 250 pk.
6 juni Slangen
jacht de "IDS" zinkt om 01.30 in de aanloophaven nadat een man slangen heeft doorgesneden van de kuiplozers. De brandweer arriveert als eerste en zet grote pompen in en twee tankauto spuiten. Hoge maakt het werk af met de dompelpompen en waterstofzuiger.
18 juni Moe
een uitgeputte surfster raakt op drift en steeds verder verwijderd van de groep waarin zij les heeft. De instructeur heeft haar niet gemist en vraagt waar we haar gevonden hebben: 2,5 km Noord Oostelijker bij de keerton van de Aanloop Havengeul de GM 16
 
18 juni Natte kat
omgeslagen catamaran bij de ingang van de haven Marina Muiderzand, bijna tegen de dijk. Snel overeind gezet. Het stel vervolgt hun weg op eigen kracht
 
16 juli Mayday
veel inzet gehad o.a. bij een MayDay nabij het eiland Pampus. Daarna brak er - ook volgens de weersverwachting- een heftig onweer uit. De recreanten waren toen allen van het water.

Inslagen 's avonds in Almere 16/7/2003.  
17 juli Veel buiswater
14.25 Mayday van de motorkruiser "Avanti".  Maakt water bij Bunschoten Spakenburg. "Mayflower van de RB Blaricum en de Seeker  zijn 14.29 ter plaatse. Boot is op de ondiepte gevaren uit angst om te zinken. om 14.44 is de boot weer leeg gepompt en losgesleept, het betrof slechts buiswater
 
17 juli Brand
15.53 Motorboot in brand bij Jachthaven de Eemhof. De Seeker was nog bij de haven van Bunschoten-Spakenburg tegen over de jachthaven en kon dus twee minuten later melden dat inderdaat een jacht in brand stond aan de zuidsteiger, tussen andere afgemeerde boten in. Twee personen en een hond die op de boot zaten zijn op dat moment spoorloos. Enige minuten later arriveert ook de Mayflower van Reddingsbrigade Blaricum en zet z'n motorspuit op de kant in. Wij leggen een watergordijn door onze motor zover omhoog te trimmen dat het water door de schroef omhoog gejaagd wordt. Snel wordt hierdoor het vuur bedwongen en om 16.05 is de brand onder controle, dus bijna uit, en de gasflessen aan boord zijn daardoor niet ontploft. Het schippersechtpaar wordt gevonden en met brandwonden afgevoerd met de ambulance naar het ziekenhuis.

Foto Rob Ter Haar 06-54216524

Foto Rob Ter Haar 06 54216524
17 juli Droge surfer
later die middag nog een zoekaktie naar een surfer, samen met de Gooijer, zonder resultaat, de surfer stond alweer op het droge.
 
19 juli Panne
14.00 uur Alarmoproep voor Zeeschouw "Twarre Libbe" met panne op het Gooimeer, tussen het eiland Huizer Hoef en het 4e kwadrant. Na een zoekaktie van Stichtse Brug tot de Aanloophaven van Huizen werd de boot voor deze haven aangetroffen en naar binnen gesleept.
 
19 juli Touw
Op het IJmeer riep de "Blue Lady" via kanaal 10 onze hulp in voor een touw in de schroef. Ze lag bij het eiland de Schelp. Omdat het borgtouw van het anker in de schroef vast was komen te zitten was het zeilschip niet alleen stuurloos, maar kon het ook niet meer voor anker gaan. Inmiddels was de "Adriana" van RB Almere ook ter plaatse gekomen, en heeft het schip in het eiland de Schelp gesleept, terwijl wij Mathijs, onze duiker ophaalden. Deze had in no time de kluwen touw uit de schroef, zodat het schip z'n reis weer kon vervolgen. Na de Adriana bedankt te hebben voor de samenwerking, sloten we daarna aan station om 18.00 uur.
 
20 juli Een duikklus
Iemand belde vanuit het weerwater in Almere dat enkele essentieële onderdelen van de watertank naast de steiger had gelegd. Bij het turen in het water verloor de vrouw des huizes ook nog haar zonnebril, maar dan aan de andere kant van de boot. Het spreekt voor zich dat Mathijs beide attributen weer bij de eigenaar terugbezorgde.
 
24 juli Bertha
Om 17.00 uur eruit geweest voor een mijnheer die dacht dat hij alleen motorpech had. Hij zou zich bij de IJM 1 bevinden, op het IJmeer met een motorkruiser. Na enige minuten later bleek hij met z'n "Bertha" al op het het Almeerder Zandstrand te liggen. De Seeker heeft hem daar vanaf gesleept en de haven van Naarden binnen gebracht.
 
Opm. Voor deze bovenstaande alarmering waren vier telefoontjes noodzakelijk:
1) 112 (Mijneer U bent niet in nood, U moet 0900 8844 bellen)
2) 09008844 (mijnheer waarom belt u de politie, u bent in problemen op het water, dan moet U de havenmeester van Naarden bellen)
3) 035-6956050 (maar wij zijn geen hulpdienst, U moet 112 bellen)
4) 0900-0111 (Kustwachtcentrum in Den Helder: we zullen een reddingsboot voor U alarmeren)

De procedure is dat 112 door moet verbinden met de kustwacht.
H. Wijga Huizen.
 
  5 aug Leeg
Omstreeks 10.30 uur een melding ontvangen over een "bootje met motorstoring". Na enig zoeken werd onze aandacht getrokken door een blauwe RIB, die zonder brandstof lag. De bemanning van de RIB verklaarde de Reddingsbrigade Huizen te hebben gebeld en die zou onderweg zijn met een can benzine. Even later kwam de Reddingsbrigade Huizen zonder can en wilde de RIB slepen. Dit was niet de bedoeling van de opvarenden van de RIB om achter de Huizer Reddingsbrigade gesleept te worden. Zo kozen zij voor de can benzine van de Hoge reddingsdienst, die wij altijd bij ons hebben.
 
  5 aug Motorpech
Later in de middag kreeg de "Seeker" de opdracht van de Kustwacht over kanaal 16 om een motorboot met motorpech te helpen op het IJmeer. RB Huizen maakte daarna groot alarm voor alle reddingsbrigades. Zo vlogen de RB' van Blaricum, Naarden, Almere en Politie allemaal naar het IJmeer. De boot werd snel door onze Seeker gevonden. Enige tijd daarna waren 3 andere reddingsboten, de Adriana, de Blaricum 1 en de Ronduit bij ons. Wij nemen het motorjacht op sleep naar de haven van Muiden. Bij het aanleggen assistenteerde de Adriana van RB Almere ons. De bemanning van de Adriana ontving € 50 van de schipper in "nood" en lopen daarmee weg. Ons met niets achterlatend. Dit neemt de schipper niet en haalt z'n € 50,00 terug en geeft ze aan ons. "Maar wij verdelen het geld altijd onder de (gesubsidieerde) reddingsbrigades die mee hebben gedaan aan de aktie", verklaarde de beteuterde schipper van de RB Adriana!
Nu begrijp ik dat waarom er zoveel boten reddingsboten vaak nodeloos over het water vliegen want ze delen mee in de winst!
 
Zonder brandstof maar veilig achter de Seeker.  
  7 aug Leeg bootje
Ontvingen een melding van een rubberbootje dat gezien vanaf de kant, zonder iemand erin voor de kust van Huizen dreef. De Seeker was op het water en kon snel ter plaatse gaan en constateren dat het hier om een vader en zoon aktie ging: zwemmen naar de Huizerhoef met voor als het fout gaat een rubberbootje bij je.
 
  7 aug Waterscooter
's Avonds werd nog gevaren op een melding van een gezonken waterscooter bij de Hollandse brug, met twee personen te water. Wij kwamen als tweede in het zoek gebied. De Johannus Smidt van de reddingsbrigade Naarden werd de "On Scene Coördinator". Maar hij vergat ons totaal. We zijn we dus maar een eigen zoekaktie gestart. Het bleek een valse melding.
 
  8 aug Blauwalg
De hele dag druk bezig met het waarschuwen van mensen voor de blauwalg op het Gooimeer en daarnaast zijn we de hele dag in de weer met zeil- en motorboten die vast gevaren zijn.
 
  11 aug Motorjacht met motorstoring.
Omstreeks 12.30 uur kwam een melding van een motorboot met motorstoring nabij het eiland Drost op het IJmeer. Het bleek het om een motorjacht van 10 meter te gaan met 5 opvarenden. De accu’s waren leeg en kon daardoor niet varen. De schipper vertelde ons dat de accu’s droogstonden bij vertrek en dat hij ruim 2,5 liter water bij de accu’s had gegooid. Wij hebben onze aggregaat aanboord van het jacht gezet en onze acculader aangesloten. Na 45 minuten had de accu genoeg kracht om de dieselmotor weer te kunnen opstarten. De schipper geadviseerd om een nieuwe accu aan te schaffen.
 
Een spectaculaire helikopteropname van één onze inzetten.  
  13 aug Tegenwind.
Om ongeveer 17.00 uur probeerden twee jongens in een klein "geblokt" rubberbootje voorbij de Aanloophavengeul tegen 4 Bf uit ZW in, naar het Huizerstrand terug te roeien met hun speelgoed roeispanen. Toen dat niet lukte zwaaiden ze uit alle macht naar de juist passerende reddingsboot van HOGE. Deze nam de twee ongeveer 12 jarige jongens en het rubberbootje aan boord en bracht ze veilig naar de Aanloophaven waar ze weer op verhaal konden komen.
 
  13 aug Vage schimmen.
Later zag de bemanning van de Seeker een opgewonden groep mensen in het water van de Aanloophaven roeren met een boothaak. "Op deze manier proberen ze vast wat terug te vinden dat ze verloren waren dachten we", verteld de schipper van de Seeker. En inderdaad, het bleek dat ze op deze manier de bril van de schipper van de "Waterman" uit Spakenburg hoopten boven te krijgen. Hoewel wij natuurlijk alle vertouwen hadden in de zelf bedachte oplossing, hebben wij toch maar onze duiker Mathijs erbij gehaald. Na luttele minuten bleek weer het vakmanschap van dit lid van de crew. Zo kon de schipper van motorboot de Waterman , die zonder bril slechts vage schimmen kon onderscheiden en z'n familie, toch nog voor donker terug in Spakenburg terug zijn.
 
 
 
  14 aug Op de terug tocht.
Soms zijn er van die klusjes, die kom je zomaar tegen. Hier helpen we een paar optimistjes bij het Eemmeer om weer de thuishaven te bereiken. Deze kinderen komen we wel vaker zomers zeilend tegen. Maar nu was het ook wel erg spannend om eens een keer door meer dan 200 PK een stukje gesleept te worden.
 
 
 
  14 aug De geur van kracht.
Na bootjes kregen we een rubberboot met problemen in het vizier. Het knijpballetje van de jongen z'n bb-motor was gaan lekken. Dit vonden we een dermate gevaarlijke situatie dat we de opvarende dringend advieseerde om z'n motor uit te zetten en te wachten totdat de benzine verdampt was. Daarna hebben we besloten om het bootje maar in z'n geheel met onze Seeker mee te nemen.
 
 
  17 aug Valk aan de grond.
Om 14.00 uur met een vastgelopen boot nabij de Hollandse brug op het IJmeer. Een valk met 9 opvarende waren vastgelopen en wilden zelf de boot lostrekken door in het water te staan. Aangezien de zeilen van de valk nog in top, vol wind stonden kregen de opvarenden dit niet voor elkaar. De Seeker heeft 5 opvarenden aan boord genomen om de valk lichter te maken, de schipper gevraagd de zeilen te laten zakken, waarna wij de valk hebben losgetrokken. Wij hebben vervolgens de valk op sleep genomen naar het Gooimeer. Hierna vervolgde zij op eigen kracht.
 
  17 aug 1810.
Om 14.45 zagen wij een vastgelopen zeiljacht van 10 meter bij het eiland de Schelp, aan de kant van Naarden. Het jacht ‘ Blue Jard’ met 4 opvarenden waren net uitgevaren vanuit de Jachthaven Naarden. Daar het jacht net was aangeschaft had de schipper geen waterkaart aan boord. Wij hebben vervolgens het jacht losgetrokken, en de schipper geadviseerd een goede ‘1810’ waterkaart te kopen.
 
  17 aug Vendelzwaaien
Om 15.30 zagen wij een jacht van 7 meter vastlopen voor het Naarderbos. De schipper trok onze aandacht door met de Nederlandse vlag te zwaaien. Wij hebben het jacht losgetrokken en hierna kon zij haar eigen weg weer vervolgen.
 
  17 aug Geholpen
Om 16.30 hebben wij een klein open zeilbootje van 5 meter geholpen de Hollandse brug onderdoor te varen. Het bootje was in moeilijkheden doordat er veel scheepvaart in de vaargeul was en zij hierdoor geen lange kruis slagen konden maken. Wij hebben ze een sleep gegeven en op het Gooimeer konden ook zij hun weg weer vervolgen.
 
  17 aug Niet als thuis voor de buis
Om 18.00 uur hadden wij ons net uitgemeld bij de kustwacht en wilden de Seeker op haar ligplaats in de aanloophaven leggen toen wij in haven een boot met motorstoring zagen. De opvarenden wilden een videofilm bekijken d.m.v. een omvormer van 12 naar 220 volt op de accu van de motorboot. Na 10 minuten was de accu leeg en moesten ze roeiend terug naar de wal om de accu weer aan de praat te krijgen. Wij hebben onze startkabels aangesloten en de accu van stroom voorzien. Hierna kon de motor weer gestart worden. Na uitleg te hebben gegeven over het hoe en waarom hebben wij alsnog de Seeker om 19.30 uur afgemeerd.
 
  23 aug Skûtsje slaat om
Tijdens de praktijkdag van een van onze cursussen werd een skûtsje wedstrijd op het Gooimeer gehouden. Tijdens deze wedstrijd is een van de deelnemende schepen omgeslagen. Door de oplettendheid van een van onze leden werd dit zeer snel opgemerkt, waarna de reddingsboot ‘Seeker’ uitrukte voor bijstand. Er zouden rond de 20 personen te water geraakt zijn. Ter plaatste waren de drenkelingen opgepikt door de reddingsboten uit Huizen, welke het evenement bewaakte en Blaricum De bemanning van reddingsboot ‘Seeker’ verleende assistentie op het startschip, dat door middel van een hydrolische kraan het skûtsje ging bergen. Aan boord van het startschip werden nog enkele getroffenen onderzocht en voorzien van droge kleding. Daarna werd vooral geassisteerd met de bergings werkzaamheden, waarbij wij de veiligheid en coördinatie van de overige reddingsboten voor onze rekening namen. Nadat de skûtsje weer overeind stond is de reddingsboot ‘Seeker’ terug gegaan naar het station, voor het vervolg van de curcus.
 
 
  24 aug Zinkende schouw op Gooimeer
Op zondagmiddag was de reddingsboot Seeker net op het water, toen er een melding binnen kwam dat een stalen schouw zinkende was op het Gooimeer ten westen van de haven ingang van Huizen. Reddingsboot 'Seeker' was als eerste ter plaatse. Daar bleek dat de twee opvarenden, al in veiligheid waren gebracht door een passant. Daarna zijn zij door de bemanning van de reddingsboot ‘Seeker’ naar Almere gebracht. Bij terugkomst op de plaats van het ongeval, bleek dat de schouw inmiddels geheel onder water was verdwenen en op ongeveer 10 meter diepte lag. Door de reddingsboten uit Huizen en Blaricum werden drijvende objecten van de boot geborgen en werd de GPS positie van het wrak doorgegeven aan Rijkswaterstaat. De berging van de schouw is verricht door Jachtservice Huizen, in samenwerking met diverse leden van Hogé.
 
   
   
   
   
   
   
   
   


Terug