HULPORGANISATIE GOOI- EN EEMMEER
H.O.G.E.

reddingsdienst voor het Gooi- Eem- en IJmeer

Overzicht van een gedeelte van de inzet.   Direct HOGE nummer:    035 - 52 65 65 6

Klik hier voor akties in 2003 2005
. Terug   januari   februari   maart   april   mei   juni   juli   augustus   september   oktober   november   december  

No: Datum: Actie: Foto:
Copyright op de foto's. Neem contakt op met de beheerder.
2 jan De eerste uitruk van 2004
Op vrijdag 2 januari 2004, kwam 13:10 uur een melding binnen van een zeiljacht dat was vastgelopen voor de kust van Huizen. De boot werd opgemerkt door het jacht ‘Bet - G’ die melding maakte aan de kustwacht. De Reddingsboot van de hulporganisatie Gooi- & Eemmeer is om 13.20 afgevaren en was snel ter plaatste. Het zeiljacht ‘Indian Summer’ is door onze reddingsboot ‘Seeker’ los getrokken en kon zijn weg naar de haven van Almere op eigenkracht vervolgen. Vanwege de lage temperaturen is snelheid van de aktie erg belangrijk om onderkoeling van de opvarenden te verkomen. De schipper probeerde staande op het met ijs bedekte dek met een vaarboom wanhopig zijn boot los te duwen. Aangezien hij geen communicatiemiddelen bij zich had had hij geluk, dat zijn benarde positie door dat andere jacht opgemerkt werd.

Om 13.50 uur lag de reddingsboot ‘Seeker’ weer uitrukgereed in de haven.
7 jan Vastloper
Op woensdag 7 januari kwam om 12.05 een alarmering binnen van een vastgelopen zeiljacht nabij het Almeerderzand. De reddingsboot ‘Seeker’ is om 12.15 afgevaren. Bij het inmelden op marifoonkanaal 16 checkte de kustwacht de status van het zeiljacht. Deze melde dat zij net op eigenkracht los waren gekomen en geen hulp meer nodig te hebben.

De reddingsboot ‘Seeker’ lag om 12.25 weer uitrukgereed in de haven.
12 jan Onbemand zeiljacht
Op maandag 12 januari 2004 kwam om 21.25 een alarmering binnen van een drijvende onbemand zeiljacht nabij het eiland Pampus. De reddingsboot ‘Seeker’ is om 21.35 afgevaren. De reddingsboot Frans Verkade van het KNRM station Marken vertrok om 21.30 uur om vanuit twee verschillende richtingen het bootje te kunnen localiseren. Na verschillende zoekslagen op het IJmeer te hebben gemaakt trof de reddingsboot Frans Verkade het onbemande zeiljachtje aan om 22.30 ten zuiden van het eiland Pampus en sleepte het zeiljacht naar Durgendam. De reddingsboot ‘Seeker’ ging retour station en lag om 22.50 weer uitrukgereed in de haven.
17 jan Onbemande surfplank
Op zaterdag 17 januari kwam was een van onze leden om 16.44 uur bij de Reddingsboot ‘Seeker’ voor werkzaamheden. Bij aankomst in de haven zag hij een geel zinkertje, een kleine surfplank, drijven achter de reddingsboot ‘Seeker’. Na een telefonisch overleg met het kustwacht centrum en navraag bij de Huizer surfclub werdt besloten om uit te varen en zoekslagen tussen Almere en de aanloophaven van Huizen te maken. Dit om zeker te zijn dat er geen surfers in het ijskoude water naar de surfplank aan het zoeken waren. Op verzoek van de reddingsboot ‘Seeker’ werd om 17.06 de reddingsbrigade van Almere gealarmeerd met het doel om het zoek gebied vanuit twee richtingen te benaderen. De bemanning van reddingsboot ‘De Gooier’ van de Huizer reddingsbrigade hoorde de melding en kwam ter assistentie. Na enkele zoekslagen kwam het verlossende bericht dat de surfplank afkomstig zou zijn uit de haven zelf. De zoekaktie werd afgeblazen, en de reddingsboten gingen retour station. De reddingsboot ‘Seeker’ ging retour station en lag om 18.00 weer uitrukgereed in de haven.
  18 feb Losgewurmd
's Avonds werden we gebeld door een bewoonster van de Westkade in Huizen, dat het schip dat voor haar huis afgemeerd ligt, los dreigde te raken. Inderdaad had hij bijna het paaltje losgewurmd waarbij het gevaarte dan zou draaien en tegen andere afgemeerde schepen was komen te liggen. We hebben hem dus maar even goed vastgelegd. Van de ontstane schade is de gemeente op de hoogte gebracht.

 
  18 feb Reparatie
Net waren we daar mee klaar toen we een speedbootje de haven uit zagen varen, niet gehinderd door zwemvesten, verlichting, dodemanskoortjes en ander gezeik..... De jongens waren flink opgeschoten met sleutelen en wilden het bb-motortje even proberen. We spraken de twee achterblijvers (de lafaards) aan op de mogelijke gevaren. Een jongen vertelde dat de motor net nagekeken was en er dus een goede kans was dat ie het bleef doen. Al snel (gelukkig) bleek dat toch niet het geval waarop we begonnen de Seeker vaarklaar te maken. Net toen we uit wilden varen werden de jongens door de straffe noorderwind weer vanzelf de Aanloophaven ingeblazen. Er was iets met een benzineslang die niet vast zat... Och nog eerst maar weer sleutelen!!!

 
  14 mrt Drukke zondag voor de reddingsdienst H.O.G.E.
Zondagmiddag kwam om 17.58 een melding binnen van een jacht in problemen op het Markermeer ten westen van het eiland Pampus.
Aangezien er een flinke wind stond, kracht 6 met uitschieters van kracht 7 spoede alle reddingseenheden uit de regio zich ter plaatse. De reddingsboot ‘Seeker’ was samen met de reddingsboot van de Huizer Reddingsbrigade als eerste terplaatse. Het bleek te gaan om een Duits zeiljacht, waarvan de bemanning de wind te veel was geworden. De reddingsboot van de Huizer Reddingsbrigade maakte de sleep verbinding vast en heeft het jachtje gesleept naar de haven van Naarden.

De reddingsboot ‘Seeker’ wilde op de terug weg een rondje maken rond het eiland ‘Het Hoofd’. Daar werd de bemanning om hulp gevraagd van het binnenvaartschip ‘Marijen’. Een bemanningslid van H.O.G.E. ging aan boord om te vragen wat voor problemen er waren. De schipper vertelde dat zijn koelwaterpomp kapot was gegaan en hij naar Schellingwoude wilde, om de 25 kinderen en 5 volwassenen die een verjaardagpartijtje aan het vieren waren, naar huis te brengen.
Aangezien het een schip van 35 meter is en 60 ton weegt heeft de schipper van de reddingsboot ‘Seeker’ de hulp in geroepen van de collega redders van de K.N.R.M. uit Marken. Samen met de reddingsboot ‘Frans Verkade’ is het binnenvaartschip naar Schellingwoude gesleept.

Ter hoogte van Durgendam werden de reddingsboten opgeschrikt door een rode vuurpijl, het noodsignaal op het water. De reddingsboot ‘Seeker’ die de sleep begeleide snelde zich ter plaatse en maakte een aantal zoekslagen. Het bleek gelukkig om loos alarm te gaan, waarbij het noodsignaal waarschijnlijk vanaf de wal afgestoken was. De reddingsboot ‘Seeker’ keerde terug naar de reddingsboot ‘Frans verkade’ en heeft geassisteerd met het afstoppen en afmeren van het binnenvaartschip. Na de kinderen te hebben verenigd met hun ouders, keerden beide reddingsboten huiswaards. De reddingsboot ‘Seeker’ lag om 22.30 uur weer uitrukgereed in de haven.

 
  17 mrt Vanuit België
Dinsdagmiddag kwam om 14.58 uur een melding binnen van een jacht in problemen op het Markermeer nabij de jachthaven ‘Marina Muiderzand’. De reddingsboot ‘Seeker’ was 15.20 ter plaatse. Het bleek te gaan om een motorjacht van 10 meter met 3 opvarenden, waarvan de motor het begeven had. De schipper verklaarde op weg te zijn vanuit België naar Urk. De reddingsboot 'Seeker' heeft het motorjacht gesleept naar de jachthaven ‘Marina Muiderzand’ Na het helpen met afmeren en een inspectie naar het eventuele defect van de motor is de reddingsboot 'Seeker' terug gekeerd naar z'n station. De reddingsboot 'Seeker' lag om 17.15 uur weer uitrukgereed in de haven.

 
  21 mrt Kleine hulpverlening
Om 09.30 uur kregen wij vanuit de jachthaven 'Huizerhoofd' een telefonische melding van een losgeslagen zeiljacht.
De reddingsboot 'Seeker' was snel ter plaatse. Het betrof inderdaad een zeiljacht van 9 meter, waarvan de boeg was losgeslagen door de harde wind. De bemanning van de reddingsboot 'Seeker' heeft het zeiljacht netjes vastgelegd in de box, waarna de reddingsboot 'Seeker' terug ging naar station.
De reddingsboot 'Seeker' lag om 10.30 uur weer uitrukgereed in de haven.
 
  4 april Vuurpijl
Zondag kwam er om 22.20 uur een melding binnen van een rode vuurpijl op het Eemmeer ter hoogte van de Eemhof. De reddingsboot 'Seeker' was om 22.35 in het zoekgebied aangekomen. Samen met de brandweerboten van Almere, Zeewolde, Nijkerk, Bunschoten-Spakenburg en de reddingsboot ‘Blaricum 1’ uit Blaricum zijn meerdere zoekslagen gemaakt. Doordat wij onze nachtkijker bij ons hadden werd besloten het zoekgebied nogmaals grondig door de nachtkijker te laten inspecteren. Er werd niets aangetroffen. Na een kopje koffie en evaluatie op de Eemhof keerden alle eenheden terug naar huis. Om 0.30 uur lag de reddingsboot 'Seeker' weer uitrukgereed in de haven.
 
  6 april Markermeer
Dinsdagmiddag kwam om 16.10 uur een melding binnen van een jacht in problemen op het Markermeer nabij de windmolens bij Pampushaven, waarbij er mogelijk personen te water waren. De reddingsboten van de reddingsbrigades Blaricum, Naarden en Huizen waren eveneens uitgevaren. De reddingsboot ‘Johanna Smidt’ uit Naarden was als eerste ter plaatse en heeft het zeiljacht naar de Jachthaven Marina Muiderzand gesleept. De reddingsboot 'Seeker' heeft haar assistentie aangeboden. Maar onze assistentie was niet meer nodig. Hierna is de reddingsboot 'Seeker' terug gekeerd naar het station. De reddingsboot 'Seeker' lag om 17.35 uur weer uitrukgereed in de haven.
 
  17 april Vastgelopen
Zaterdag troffen wij omstreeks 14.00 uur een vastgelopen zeiljacht aan nabij het eiland de Schelp.
De reddingsboot 'Seeker' heeft het zeiljacht genaamd Mid'eau losgetrokken.
De Mid'eau kon op eigenkracht haar weg vervolgen. Wij vervolgden eveneens onze patrouille.

De reddingsboot 'Seeker' lag daarna om 17.00 weer uitruk gereed in de haven.
 
  18 april Motorstoring
Zondag kwam er omstreeks 15.10, via de marifoon een oproep voor hulp van de 'Rietbergen'. Het betrof een motorjacht van 11 meter met 5 opvarenden. Ze melden motorstoring te hebben. De reddingsboot 'Seeker' was binnen 5 minuten ter plaatse.
Samen met de reddingsboot 'Blaricum 1' van de vrijwillige reddingsbrigade Blaricum heeft de reddingsboot 'Seeker' het jacht naar de stichtinghaven van Huizen gesleept.

De reddingsboot 'Seeker' lag om 17.00 uur weer uitruk gereed in de haven.
 
  23 april Speedboot vast voor Muiderberg
Vrijdag middag kwam omstreeks 17.30 uur een melding binnen voor een kleine hulpverlening. Het bleek te gaan om een speedboot die in plané was vastgelopen op een zandbank voor Muiderberg. De reddingsboot 'Seeker' was samen met de reddingsboot van de collega's uit Huizen snel terplaatse. Wij hebben de speedboot losgetrokken van de zandplaat, terwijl de reddingsbrigade Huizen de vaargeul beveiligde.
Nadat de speedboot los was en men had getest of het roer nog naar behoren werkte, kon men zijn weg op eigen kracht vervolgen.
De bemanning van de reddingsboten keerden voldaan terug om naar hun station.

De reddingsboot 'Seeker' lag om 19.15 weer uitrukgereed in de haven.
 
  24 april Motorboot met motorstoring op het Eemmeer.
Zaterdag avond kwam om 20.30 uur een melding binnen van een motorjacht met motorstoring nabij het eiland 'De Dodehond' op het Eemmeer.
De reddingsboot 'Seeker' was snel ter plaatse en heeft het motorjacht van 7 meter naar de ligplaats in de Aanloophaven van Huizen gesleept.

De reddingsboot 'Seeker' lag om 22.15 uur weer uitrukgereed in haar box.
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   


Terug